Älä säästele liikuntaa – sydämesi kiittää

man with surfboard sprinting on the sand

published

Meitä pommitetaan jatkuvasti neuvoilla ja ohjeilla, kuinka paljon meidän tulisi liikkua, jos haluamme elää pitkän ja hyvän elämän. Vaikka se voi tuntua tiettyyn pisteeseen asti ylivoimaiselta tai jopa lamauttavalta, sydämesi kuitenkin kiittää, jos edistät aktiivisuuttasi edes jollain lailla. Tehokkuus on monissa asioissa tavoiteltavaa, mutta mitä arkiliikuntaan tulee – siitä ei kannata säästää. 

Tiedämme, että liikunta on tärkeää. Neuvoja ja sääntöjä riittää: liiku puoli tuntia päivässä matalalla sykkeellä, ota 10 000 askelta päivittäin, valitse portaat hissin sijaan ja niin edelleen. Tiedämme kaiken tämän – mutta ohjeiden noudattaminen on silti vaikeaa. Jos kuljet autolla töihin ja istut enimmän osan päivästä näytön ääressä, 10 000 askeleen päivätavoite vaatii lisäponnisteluja. Askeleen pituudesta riippuen määrä vastaa 7–8 kilometrin matkaa päivittäin. Se on pitkä lenkki tehtäväksi koiran kanssa tai juosten. Eikä meillä kaikilla edes ole koiraa saati aikaa sisällyttää päiväohjelmaan pitkää juoksulenkkiä. Mikä siis neuvoksi? Kannattaako edes yrittää, kun urakka vaikuttaa niin ylivoimaiselta?

Kaikki mitä sinun tulee tietää ergonomiasta

Sydämesi kiittää

Tiedetään, että liikkumattomuus vaikuttaa sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen. Säännöllinen liikunta myös alentaa ylipainon riskiä sekä riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen tai korkeaan verenpaineeseen. Lisäksi liikunta voi parantaa energiatasoja, keskittymiskykyä, unta ja stressinsietokykyä. Pienestäkin aktiivisuudesta kiittää paitsi sydän, mutta myös keho ja mieli. Älä siis keskity niihin asioihin, joita et saa tehdyksi, vaan kiitä itseäsi kaikesta siitä, mitä jo teet itsesi ja sydämesi hyväksi. Jopa pienet muutokset arkirutiineihin voivat parantaa aktiivisuustasoa.

Lue myös: "Let's be active - More active people for a healthier world" (Lähde: WHO)

Vihaan kuntosaleja! Inhoan hikoilua! Minulla ei yksinkertaisesti ole aikaa! Minulla ei ole varaa!

Liikkumattomuuteen voi olla monia eri syitä. Liikkuminen voi tuntua aivan ylivoimaiselta, jolloin siinä ei pääse edes alkuun. Fyysisen aktiivisuuden ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla rankkaa liikuntaa. On hyvä muistaa, että liikkumattomuuden ja raskaan treenin välillä on monta eri liikuntamuotoa. Ääripäät eivät ole ainoita vaihtoehtoja. Kiitä siis itseäsi siitä, mitä nyt jo teet, ja muista, että kaikki päivän aikana tekemäsi pienet asiat vaikuttavat osaltaan aktiivisuuteesi.

"Fyysistä aktiivisuutta on kaikenlainen luustolihasten tuottama kehollinen liike, joka kuluttaa energiaa." - Maailman terveysjärjestö (WHO)

Mikäli sinulla on tapana hukata liikuntamotivaatiosi, kokonaisliikunnan määrää mittaava aktiivisuusmittari voi olla hyvä valinta. Toisia motivoi parhaiten, kun liikuntatavoitteet ovat korkealla, jolloin myös niiden saavuttaminen tuntuu palkitsevammalta. Toiset taas nauttivat saavuttaessaan pieniä tavoitteita päivittäin, jolloin tavoitteet on hyvä asettaa hieman pienemmiksi. Mieti, mikä motivoi juuri sinua. Näin varmistat, että aktiivisuusmittari todella motivoi eikä vain muistuta jatkuvasti siitä, että et liiku tarpeeksi.

Mieluummin lyhyitä liikuntahetkiä usein kuin pitkäkestoisia harjoituksia harvoin

Vaikka istuisit toimistossa koko päivän ja kulkisit työmatkat autolla, pienillä asioilla päivän aikana voi olla suuri merkitys. Voit esimerkiksi nousta työpöydän äärestä muutaman kerran päivässä, valita kauimpana sijaitsevan vessan tai käyttää veden- tai kahvinhaussa pientä kuppia, jonka ansiosta teet päivän aikana monta reissua keittiöön tai vesipisteelle. "Piilottamalla" aktiivisuutta arkeesi sinun ei tarvitse kuluttaa henkisiä voimavaroja liikunnan suunnitteluun, vaan siitä tulee luonnollinen osa päivääsi.

Ja muista, että kävelylenkki luonnon keskellä hyödyttää muutenkin kuin askelten kannalta.

Huhtikuu on Move More -kuukausi, ja American Heart Association onkin koonnut monia inspiroivia liikuntamateriaaleja. Yhdistys on esimerkiksi perustanut päivittäin vaihtuvan liikuntahaasteen.