« Takaisin blogiin
Ergonomia

5 vinkkiä sairauspoissaolojen vähentämiseen hyvän ergonomian avulla

Pienempi sairauspoissaolo hyvällä ergonomialla

Hyvä ergonomia ehkäisee sairauksia ja vammoja. Huono ergonomia puolestaan lisää sairauspoissaoloja ja työperäisten sairauksien riskiä. Siksi on työntekijöiden ergonomisiin ratkaisuihin kannattaa investoida sairauspoissaolojen vähentämiseksi.

Istuen tehtävään toimistotyöhön liittyvät toistuvat liikkeet rasittavat lihaksia. Istumatyön lisääntyessä lihasjännityksistä sekä niska- ja selkäkivuista on tullut kansantauteja, koska hyvään ergonomiaan ei yleensä panosteta niin paljon kuin pitäisi.

Lue lisää täältä: Keskitetty hiiri vähentää sairauspoissaoloja

Oikeanlaisilla ergonomisilla työvälineillä sairauspoissaoloja voidaan vähentää ja työntekijöiden hyvinvointi paranee.

Tee työpisteestäsi juuri sinulle sopiva

Ergonomiset työpisteet ehkäisevät ja vähentävät kipuja. Työpisteen ympärillä on oltava tarpeeksi tilaa, jotta muut työntekijät voivat kulkea sen ohi häiritsemättä sinua ja jotta myös sinä voit liikkua vapaasti ja esimerkiksi työntää työtuolin sivuun noustessasi seisomaan.

New call-to-action

Seuraavaksi on huolehdittava siitä, että työvälineet ovat kunnossa. Hiiren, näppäimistön ja näytön on oltava työtehtävien mukaisia, ja työtuoli ja -pöytä on pystyttävä säätämään työntekijälle sopiviksi. Näyttöä on pystyttävä kallistamaan ja sen on oltava heijastamaton. Lisäksi tarvitaan tarpeeksi hyvä näytönohjain, jotta kuva on selkeä. Langaton näppäimistö mahdollistaa vapaamman työskentelyasennon valinnan, ja hyvän hiiren on oltava kevyt ja tarkka, jotta sen aiheuttama rasitus jäisi mahdollisimman pieneksi.

Vähennä sairauspoissaoloja keskitetyn hiiren avulla

Tietokoneen hiiri on yksi yleisimmistä rasitusvammojen aiheuttajista. Useimmat tietokoneella työtä tekevistä on ajoittain kärsinyt jonkin asteisesta hiirikädestä. Pahimmassa tapauksessa kivut voivat alkaa vaikuttaa työn laatuun.

Lue lisää täältä: Keskitetyn hiiren edut

Keskitetty hiiri vähentää hiiren käytöstä johtuvia vammoja. Se säästää niskaa, hartioita, kyynärpäitä ja ranteita, sillä sen käytössä tarvitaan vain pieniä, kevyitä liikkeitä suoraan kehon edessä, kun taas perinteisellä hiirellä liikkeet tapahtuvat kehon vieressä. Lisäksi työskentelyasento on entistä ergonomisempi, koska hiiri sijaitsee suoraan näppäimistön edessä.

New call-to-action

Pidä taukoja ja liiku

Meitä ei ole tarkoitettu istumaan tuntikausia näytön ääressä. Sen vuoksi on muistettava liikkua päivän aikana – myös silloin, kun on kiire. Itse asiassa se on erityisen tärkeää, kun on kiire, sillä silloin taukoihin ja liikuntaan tulee helposti kiinnitettyä vähemmän huomiota.

Useimmat unohtavat hyödyntää korkeussäädettävää työpöytää työskentelyasennon vaihtamiseksi. Pyri ottamaan tavaksi työskennellä vuorotellen istuen ja seisoen. Voit esimerkiksi vaihtaa asentoa aina, kun haet kupin kahvia tai kun palaat työpisteeseen lounaan jälkeen.

Sillä tauot ovat myös tärkeitä. On tärkeää lähteä säännöllisesti pois näytön ääreltä ja tehdä jotakin muuta – hakea vaikka kupillinen kahvia.

Käytä näppäinoikoteitä

Se kuulostaa yksinkertaiselta, ja sitä se myös on. Näppäinoikoteitä hyödynnettäessä lihasaktiivisuus ja siten myös rasitus vähenee, mikä suojelee kehoa. Emme ajattele hiiren napsautuksen rasittavan kehoa, mutta perinteistä hiirtä käytettäessä tällöin on jännitettävä kyynärvarren, käden ja niskan lihaksia.

Käyttöjärjestelmässä on näppäinoikoteitä, mutta niitä on myös eri ohjelmissa. Lisäksi voit itse määrittää omia helposti muistettavia näppäinoikoteitä.

Näppäinoikoteiden opetteluun käytetty aika on hyvä sijoitus kehon hyvinvointiin, vaikka käyttäisitkin niistä vain muutamia yleisimpiä.

Liikunta osaksi työpäivää

Monet meistä voisivat lisätä liikuntaa työpäivän aikana. Voi esimerkiksi kulkea portaita hissin sijaan, kävellä lenkki puhelun aikana tai kävellä työkaverin luo sähköpostin lähettämisen sijaan.

Liikunta voidaan myös ottaa osaksi työpäivää tekemällä joka päivä jumppanauhalla parin minuutin harjoituksia, jotka vähentävät niskan, hartioiden ja käsivarsien kipuja ja jäykkyyttä. Näin kaikki voivat olla mukana ja innostua uusista ajatuksista.

 

Ergonomia

Keskitetyn hiiren edut

Ergonomia

Sairauspoissaolojen ja ergonomian välinen yhteys