Kymmenen muuttunutta asiaa toimistoympäristöstä

10 things that changed dramatically over the years

published

Read time

5 minutes

Toimistojen ja niiden varustuksen kehitys aikojen saatossa on ollut huomattavaa, ja muutokset ovat onneksi vieneet parempaan suuntaan. Arki on helpottunut, ergonomian ja tekniikan kehitys ovat tuoneet parannuksia, jotka ovat edistäneet niin työtapojamme kuin hyvinvointiammekin. 

Kokosimme kymmenen kohdan listan asioista, jotka ovat muuttuneet eduksemme.


1. Kirjoituskone
 

Ennen kuin kaikilla oli toimistossa edessään tietokone, kirjoitustyötä tehtiin kirjoituskoneella.

Ensimmäisen kirjoituskoneen keksijä oli tanskalainen.

Pastori Rasmus Malling-Hansen keksi vuonna 1865 kirjoituspallon. Se oli puolipallon muotoinen aparaatti, jossa kirjaimet oli sijoiteltu niin, että kirjoitusnopeus oli mahdollisimman suuri: useimmin käytetyt kirjaimet saattoi valita nopeimmilla sormilla, ja vokaalit sijaitsivat vasemmalla ja konsonantit oikealla puolella.

Kirjoituspalloa seurasi litteällä näppäimistöllä varustettu kirjoituskone, joka lienee lähes kaikille tuttu.

Vaikka vanhat kirjoituskoneet puolustivat paikkaansa, kehityksen nykytilasta on syytä iloita, sillä vanhoista rakkineista lähti varsinainen meteli. Ei ihme, jos konttoristien päätä särki työpäivän päättyessä.


2. Tietokone

Kirjoituskone pääsi eläkkeelle, kun tietokone saapui toimistoihin 1980-luvun puolivälissä.

Näytön ja keskusyksikön muodostama komeus täytti suurimman osan kirjoituspöydästä. Näyttö oli syvyyssuunnassa kookas, sen taustaväri oli musta tai sininen ja graafisuus jokseenkin tuntematon käsite. Ensimmäisiä toimistotietokoneita ei noin vain napattu kainaloon töistä kotiin lähdettäessä.


3. Tietokoneen hiiri

Tietokoneen vanavedessä toimistoihin tulivat hiiret. Alkuaikoina 1970-luvun alussa hiiri oli neliskulmainen, ja sen päällä oli kolme painiketta. Noista ajoista on tultu valtavasti eteenpäin. Nykyisin on saatavana monen muotoisia hiiriä, joita voi säätää erilaisiin tarpeisiin. Ergonominen hiiri ehkäisee kipuja ja vammoja varsinkin pitkäkestoisessa päätetyöskentelyssä.

Lue lisää täältä: Eroon kivuista pystyhiiren avulla


4. Kirjoituspöytä

Myös toimistojen pöydät ovat muuttaneet muotoaan. Nykyisin niissä on sähkökäyttöinen korkeussäätö, jonka avulla asentoa voi vaihtaa helposti päivän mittaan ja valita, työskenteleekö seisten vai istuen. Se auttaa jättämään hyvästit huonon istuma-asennon aiheuttamille lannesäryille.


5. Työtuoli  

Työpöytien tavoin myös tuolien ergonomia on kohentunut jatkuvasti. Useimmissa nykyisin markkinoilla olevissa työtuoleissa on monipuoliset säätömahdollisuudet, joiden avulla asentoa voi muuttaa tarpeen mukaan. Esimerkiksi 1960-luvulla muotia olivat pehmeät työtuolit, jotka eivät tukeneet lantiota, ja työpäivän päätteeksi lanteita mitä luultavimmin jomotti.


6. Laskukone

Aiemmin laskukone oli todellakin erillinen laite, jota konttorityöntekijät käyttivät päivittäisessä työssään. Monien muiden työvälineiden tavoin laskukonekin on nyt mahdutettu tietokoneisiin ja älypuhelimiin.


7. Puhelin

Muistatko vielä suuret möhkälemäiset näppäinpuhelimet tai peräti valintakiekolla varustetut puhelimet? Valintakiekon pyörittämisestä saattoi todella saada sormensa kipeäksi, jos piti valita numero uudelleen. Nykyisin on lähes mahdotonta ajatella, ettei puhelinta voisi kuljettaa mukanaan joka paikkaan.

Lue lisää täältä: Et varmaankaan käytä enää samaa puhelinta kuin 1980-luvulla?


8. Kahvi

Kahvin kaltainen ikiaikainen nautintoainekaan ei ole säilynyt muuttumattomana. Kahvinkeitinten rinnalle tai tilalle on tullut täysautomaattiset kahvikoneet, jotka tuottavat kaikkea cafe cortadosta latteen. Sen ansiosta monet ovat päässeet eroon ”tervanjuonnista” kahvitauoilla.


9. Toimisto

Vuosikymmenten mittaan myös itse toimisto – tai vanhanaikaisemmin konttori – on muuttanut muotoaan. Nykytoimistoissa voi olla arkkitehdin suunnittelemaa valaistusta, laajoja työtiloja ja kaikkea kuntosaleista kattoterasseihin.

Myös työnteon tavat ovat kokeneet murroksen, ja nykyisin monissa toimistoissa on avonaista tilaa, jossa on vaihtuvat työpisteet henkilökohtaisten työpöytien sijaan. Ero on merkittävä verrattuna esimerkiksi 1990-luvun toimistonäkymään, jossa työntekijät istuivat vieri vieressä paksulle kokolattiamatolle sijoitettujen pöytiensä ääressä, joilla oli tietokoneita, laskukoneita, puhelimia ja fakseja.


10. Kokoushuone

Painopiste on siirtynyt erikseen kokousten pitämistä varten sisustetuista kokoushuoneista siihen, että suurin osa palavereista pidetään verkossa. Kohta ei enää voi edes myöhästyä kokouksesta moottoritien ruuhkien vuoksi.


Toivottavasti historiakatsaus toi hymyn sinunkin huulillesi. Huokaisitko kenties helpotuksesta menneistä ajoista lukiessasi ja kiitit korkeampia voimia siitä, että voit elää 2020-luvulla?