« Takaisin blogiin
Insider

Tiedätkö kotitoimistoa koskevat säännöt vuonna 2020?

Tiedätkö kotitoimistoa koskevat säännöt vuonna 2020?

Kuten tiedämme, kotitoimisto ei ole uusi keksintö. Vuonna 2020 siitä on kuitenkin tullut merkittävä osa monen ihmisen elämää, ja se on löytänyt paikkansa lähes jokaisesta kodista. Kotitoimiston käsite ei enää koske ainoastaan itsenäisiä ammatinharjoittajia. Nyt myös tavallisten palkansaajien on järjestettävä tilaa kotitoimistolle kotonaan, ja joillain ei ehkä edes ole siihen tarvittavaa tilaa. Kotitoimiston järjestäminen voi olla hankalaa, kun tila on tiukilla, eikä ratkaisu ole vain väliaikainen.

Kotikonttoriin liittyy myös ergonomiaa koskevia vaatimuksia


Jos tavallinen toimistotyötilasi on ergonomisesti asianmukaisella tavalla kalustettu, ei haittaa, jos työskentelet kotoa käsin parina päivänä kuukaudessa, vaikka kotona sinulla ei olisikaan yhtä paljon ergonomisia apuvälineitä. Jos taas sovit työnantajasi kanssa väliaikaisesta etätyöskentelystä kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti, toimistotyötiloja koskevat vaatimukset pätevät kotitoimistossasikin. Työnantajan on siis varmistettava etätyöntekijöidensä terveys, turvallisuus ja hyvinvointi. Tähän sisältyy työpisteen arviointi terveyden kannalta ja tarvittaessa korjaus. Myös työntekijöillä on kuitenkin velvollisuuksia, kuten itsestään huolehtiminen ja terveyttä ja työtä vaarantavista tekijöistä ilmoittaminen sekä ohjeiden noudattaminen. Voit lukea lisätietoja etätyöskentelystä ja työturvallisuudesta täältä, täältä ja täältä.

Kerromme seuraavaksi käsityksemme Contour Designilla siitä, kuinka kotitoimisto olisi suunniteltava vuonna 2020.

  • Kalustuksen täytyy sopia työtehtäviin. Moni työskentelee ruokapöydän ääressä, mikä voi olla toimiva ratkaisu, jos pöydällä on riittävästi tilaa kaikille IT-laitteille ja pöydän alla tilaa jaloille. Vaikka pöytä itse ei ole korkeudeltaan säädettävä, työntekijä voi nousta seisomaan silloin tällöin ja esimerkiksi asettaa kannettavan tietokoneen kirjojen tai silityslaudan päälle. On kuitenkin järkevää hankkia tuoli, jota voidaan säätää eri asentoihin. Jos säädettävää tuolia ei ole, avainsana on silti vaihtelu, ja tuolia on hyvä vaihdella päivän aikana.
  • Työvalaistuksen on oltava hyvä – päivänvalo on erityisen tärkeää, mutta sen ei tulisi häikästä. Osta tarvittaessa hyvä pöytävalaisin, jonka kirkkautta voi säätää.
  • Huolehdi tuuletuksesta päivisin, jotta kotitoimistossasi on paljon happea.
  • Jos pääasiallinen työvälineesi on tietokone, sinun täytyy ottaa huomion useita seikkoja. Onko sinulla erillinen näyttö, näppäimistö ja hiiri? Jos ei, kysy työnantajaltasi, olisiko niitä mahdollista saada. Näistä kolmesta näppäimistö ja hiiri ovat kaikista tärkeimmät, koska kannettavan tietokoneen ruutua voi korottaa silmiesi tasolle esimerkiksi paksuilla kirjoilla tai kannettavan tietokoneen alustalla. Siten voit vähentää niskan ja hartioiden rasitusta, kun et joudu katsomaan alaspäin niin paljon. Erillinen näppäimistö ja hiiri ovat kuitenkin välttämättömiä, sillä kätesi ja käsivartesi ovat liian vinossa, jos kannettava tietokone on korkeammalla. Kirsikkana ergonomisen kotitoimistosi kakun päällä voisit harkita keskitettyä hiirtä, joka vähentää tavallisen "hiirikätesi" kokemaa rasitusta, sillä voit käyttää hiirtä molemmilla käsilläsi vartalon edessä. RollerMouseRedistä on saatavilla langaton versio, joka on helppo kuljettaa toimistoon ja kotiin.

Haluatko kokeilla RollerMouse Travel Kit -matkapakkausta kotitoimistollasi?

Kotitoimistoa koskevat taloudelliset säädökset

Kotona työskentelyä koskevia sääntöjä ei ole vain terveyden, turvallisuuden ja ergonomian alalla. Etätyöskentelyyn voi liittyä myös taloudellisia etuja, joita et ole vielä laskenut mukaan taloudellisiin laskelmiisi alettuasi työskennellä kotona.

Kerromme sinulle muutaman vinkin myös tähän aiheeseen liittyen: 

  • Jos sinun on hankittava työvälineitä itse, voit vähentää niiden hankintamenot tulonhankkimiskuluina, mikäli käytät niitä pääosin työkäytössä.
  • Jos olet hankkinut tietoliikenneyhteyden etätöitä varten, voit vähentää sen kustannuksista 50 %, jos käytät yhteyttä osittain ja 100 %, jos käytät yhteyttä pääosin työkäytössä.
  • Voit saada työhuonevähennuksen, jos työskentelet kotonasi. Jos työskentelet kotona vakituisesti, vähennysten määrä on 900 euroa, kun taas jos etätyöpäiviä on alle puolet koko vuoden työpäivistä, vähennyksiä voi saada 450 euroa.

Kaiken kaikkiaan kotitoimistoon liittyy useita sääntöjä ja vaatimuksia – sekä fyysisiä että taloudellisiakin. Ottamalla molemmat näkökulmat huomioon voit kohentaa merkittävästi työelämääsi. Nyt meidän kaikkien on vain totuttava uuteen normaaliin arkielämässä.

Lue lisää parhaista ratkaisuista etätyöntekijöille.

 

News

Rasitusvamma: Rannekanava ja rannekipu

News

Rasitusvamma: Tenniskyynärpää (lateraalinen epikondyliitti)