« Takaisin blogiin
Ergonomia

Ihanteellinen kotitoimiston sisustus – keskipisteessä työn ilo, ergonomia ja tehokkuus

Ihanteellinen kotitoimiston sisustus – keskipisteessä työn ilo, ergonomia ja tehokkuus

Kotitoimistoa sisustaessasi ratkaisevaa on keskittyä luomaan työnteon keidas, joka vastaa työsi ja kehosi tarpeita.

Olet luonut huoneen, joka on täsmälleen sinun makuusi. Värisävyt puhuttelevat, tapetit henkivät tyyliäsi, matot sointuvat yhteen kaiken muun kanssa ja tilan tunnelma on kohdallaan.

Silti kehossa ei tunnu työpäivän jälkeen yhtä ihanalta. Niska on jäykkä, selkää väsyttää ja hartioita kivistää.

Lue myös tämä: Ovatko varusteesi kunnossa? Luo itsellesi joustava työpiste

Kotitoimiston sisustuksen yhteydessä on tärkeää ottaa huomioon myös ergonomia, sillä vietät toimistossa tuntikausia aikaa.

Tässä artikkelissa kerromme, miten voit sisustaa hienon kotitoimiston ja sovittaa yhteen sekä esteettiset näkemyksesi että kehosi tarpeet.

Kotitoimiston sisustaminen: kolme perusperiaatetta

Kotitoimistoa sisustettaessa on hyvä muistaa kolme perusteltua nyrkkisääntöä.

Niitä noudattamalla lisäät sen todennäköisyyttä, että kehosi pysyy terveenä ja kivuttomana, vaikka työajasta suurin osa kuluisi työpöydän ja tietokoneen ääressä.

Kotitoimiston sisustusta koskevat nyrkkisäännöt tulevat tässä:

1. Varaa riittävästi liikkumistilaa. Kotitoimistonkin on oltava niin väljä, että se takaa liikkumisen vapauden. Työasentojen vaihtelu on avain fyysisten vaivojen välttämiseen kotona työskenneltäessä.

2. Tee liikkeelle lähtemisestä helppoa. Kotitoimisto on ehdottomasti järjestettävä niin, että ylös nouseminen ja venyttely onnistuvat helposti. Korkeussäädettävä työpöytä on ihanteellinen ratkaisu, mutta joka tapauksessa työasennon on oltava sellainen, että nouseminen on vaivatonta. Upottava käsinojallinen tuoli ei useinkaan kannusta nousemaan ylös seuraavan työtehtävän hoitamiseksi seisaaltaan.

3. Hanki itsellesi sopiva kalustus ja varustus. Oman kotitoimistosi on oltava sinun kannaltasi toimiva. Esimerkiksi työtuolin, työpöydän ja varustuksen, kuten näytön, näppäimistön ja hiiren, on oltava sopivan kokoisia ja niiden ominaisuuksien sinulle hyödyllisiä.

New call-to-action

Kun yleiset periaatteet ovat asettaneet puitteet kotitoimistollesi, voit alkaa miettiä, miten personoina tilaasi - miten luot tehokkaan, kehollesi hyvän ja samalla tyyliisi sopivan työkeitaan.

Kokosimme yhteen kahdeksan neuvoa, joiden avulla luot arvoisesi toimistotilan.

1. Pidä toimisto toimistona ja olohuone olohuoneena. Erottamalla toimistotila kodin muista tiloista sinun on helpompi vaihtaa vapaalle työpäivän päättyessä ja työskennellä ilman, että mietit astiapesukoneen täyttämistä, yli äyräidensä tulvivaa pyykkikoria tai sohvan alla majailevia villakoiria. Sanot ehkä, että ei kodissasi ole tarpeetonta huonetta, jota voisit käyttää toimistona. Väärin ajateltu. Et tarvitse kokonaista huonetta, vaan mikä tahansa sopiva tila kelpaa. Toimiston voi perustaa porrastasanteelle, kellariin, lisärakennukseen, portaiden alapuoliseen tyhjään tilaan tai jopa erilliseen pihavajaan (kunhan siinä on ikkuna).

2. Valitse väritys, josta pidät ja joka ei häiritse. Jos koet itsesi erityisen inspiroituneeksi vihreän värin ympäröimänä, valitse seiniin vihreää, mutta mieti sävyä tarkoin – siedätkö esimerkiksi turkoosiin vivahtavaa vihreää vielä 4–5 tunnin työnteon jälkeenkin?

3. Järjestä tila valonlähteiden mukaan. Valoa ei ehkä tule ajatelleeksi riittävästi – riittää, että sitä on, vai mitä? Niin asia ei kuitenkaan ole. Virheellinen tai puutteellinen valaistus voi rasittaa silmiä. Sisusta toimistotilasi niin, että valaistus on yhdistelmä päivänvaloa (joka tulee tilaan sivulta) ja hyvän pöytävalaisimen valoa (joka osuu työpisteeseen vastakkaiselta sivulta).

4. Anna tilaa ideoille ja ajatuksille. Ripusta seinälle ilmoitustaulu, valkotaulu tai lasitaulu, niin voit kirjata luovat ideasi ylös viipymättä (ja vaikkeivät ne olisi niin luoviakaan, niin ainakin muistamisen arvoisia).

5. Sido huonetila yhteen. Kotitoimisto voi helposti täyttyä kaikella mahdollisella, mikä ei kuuluisi toimistoon. On vaikea estää isoäidin perintökirstun tai lasten lelulaatikon päätyminen toimistoon, jos niille ei ole tilaa muissa huoneissa. Laittamalla lattialle maton, joka sopii muihin sisustuselementteihin, voit sitoa kokonaisuuden yhteen riippumatta siitä, kuinka monenlaisia elementtejä tilassa on.

6. Piilota rojut. Jos käytät ovellisia tai kannellisia säilytysratkaisuja, jotka ovat ehkä jopa siirrettäviä, ne on helppo raivata pois tieltä. Sama pätee silloinkin, jos huonetta käytetään toimistotilan lisäksi myös esimerkiksi vierashuoneena.

7. Valitse hyviä kalusteita. Rehellisesti puhuttuna konttorikalusteosasto ei varmaankaan ole se, jolla silmäsi lepää, jos olet designhuonekalujen ystävä. Toimiston kalustus näyttää ani harvoin Arne Jacobsenin, Charles ja Ray Eamesin tai Marcel Breuerin kynästä lähteneeltä. Jos et kuitenkaan pidä selkäkivuista ja niskajumeista, sinun kannattaa etsiä työpöytää ja -tuolia kotitoimistoosi nimenomaan konttorikalustepuolelta.

8.Valitse ergonomisesti suotuisat varusteet. Useimmille näppäimistö, hiiri ja näyttö ovat kotitoimiston ylivoimaisesti tärkeimmät varusteet. Kaikkien kolmen on tuettava hyvää työasentoa ja sovittava juuri sinun tarpeisiisi.

Olemme koonneet työpisteen ergonomiseen tarkistuslistaamme yksityiskohtaiset vaatimukset, jotka hiiren, näytön ja näppäimistön on täytettävä. Löydät tarkistuslistan täältä. 

Ergonomia

5 vinkkiä sairauspoissaolojen vähentämiseen hyvän ergonomian avulla

Ergonomia

Keskitetyn hiiren edut

Ergonomia

Sairauspoissaolojen ja ergonomian välinen yhteys