5 askelta vaihtelevampaan työpäivään

Woman with neck and shoulder pain at work

published

Koetko työpäivän aikana epämukavuutta tai suoranaisia kipuja? Syypäänä voi olla staattinen työskentelyasento. Lue Contourin viisi helppoa vinkkiä, miten voit lisätä vaihtelua työpäivääsi. 

1. Palaveeraa kävellen

Jos päivän palaveri ei sisällä kiinteitä apuvälineitä, kuten PowerPoint-esitystä tai ideointia post-it-lappujen avulla, sovi työtovereidesi kanssa kävelypalaverista – mieluiten ulkotiloissa. Näin saat paitsi vaihtelua istumatyöhön, myös liikuntaa ja parhaassa tapauksessa raitista ilmaa aivoille. Fyysinen vaihtelu ja ympäristönvaihdos voivat myös avartaa ajattelua palaverin aikana. Lisäksi keskittymiskyky on parempi myös seuraavissa työtehtävissä palattuasi taas työpisteellesi. 

Kokeile myös soittaa työkaverillesi samalla, kun kävelet, tai kipaista suoraan hänen työpisteelleen sen sijaan, että lähettäisit sähköpostia. Jos työkaverisi työpiste on vieläpä eri kerroksessa, kävely hänen luokseen on loistava tilaisuus verryttelyyn ja pieneen sykkeennostoon. Sekä fyysinen että henkinen vaihtelu tekevät hyvää keskittymiskyvylle, jos pitkäkestoinen työtehtävä alkaa väsyttää. 

Lue myös: Näin lisäät liikuntaa arkeesi

2. Kannustaako työpaikkasi sinua liikkumaan?

Käsitteellä nudging tarkoitetaan sitä, että ihmisiä kannustetaan tiettyyn käyttäytymismalliin. Tässä tapauksessa voit kannustaa itseäsi lisäämään vaihtelua ja liikkumista arjessa suunnittelemalla työympäristösi tukemaan tavoitteitasi. Sijoittamalla esimerkiksi tulostimen, roskakorin tai kahvinkeittimen toimiston vastakkaiselle puolelle joudut liikkumaan hieman päästäksesi niiden luo. Hissin viereen voi ripustaa kyltin, joka kehottaa valitsemaan portaat hissin sijaan. Ehdota esimiehellesi, että keittiöön voi hankkia joogamattoja tai jumppakuminauhoja, ja järjestäkää toimistossa kilpailu siitä, kuka ensimmäisenä saavuttaa jonkin tietyn liikunnallisen tavoitteen. 

ergo takistuslista

3. Tee harjoituksia

Aseta puhelin hälyttämään kolmen tunnin välein. Hälytys ilmoittaa, kun sinun on aika tehdä perusharjoitusohjelmasi. Se voi koostua vaihtelevista liikkeistä, jotka harjoittavat kehon eri lihaksia ja niveliä. Jo kahden minuutin liikunta auttaa vetreyttämään ja ehkäisemään kehon epämukavaa tunnetta ja kipuja. Tärkeintä on, että saat hieman liikuntaa pari kertaa päivän aikana. Lisää inspiraatiota harjoituksiin löydät täältä: 

Video: Katso ohjeet taukojumppaan

4. Työskentelyasento

Käytä hyödyksi mahdollisuus istua muulla alustalla kuin iänikuisella toimistotuolilla. Esimerkiksi jumppapallo tai tasapainotuoli aktivoi luonnollisesti lihaksia, joita et tule käyttäneeksi, jos vain nojaat taaksepäin toimistotuolissa. Lihasten ja nivelten aktivoiminen ehkäisee ja helpottaa mahdollisia jännityksiä ja kipuja. 

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vaihtaa istuinalustaa, voit ainakin säätää työtuolin asetuksia. Tutki toimistotuolin eri toimintoja – voit todennäköisesti säätää sen korkeutta, kallistuskulmaa ja asentoa. 

Jos sinulla on korkeussäädettävä työpöytä, voit lisätä vaihtelua työpäivään myös sen avulla. Esimerkiksi nostamalla pöydän seisoma-asentoon ennen lounasta tai työpäivän päätteeksi kannustat itseäsi tekemään töitä seisten taas palatessasi työpisteelle. 

5. Vaihtelua työtehtävien ehdoilla

Jos sinun pitää lukea pidempi teksti, tulosta se ja lue se mukavasti sohvalla. Jos työhösi kuuluu uusien ideoiden keksimistä, vie kynä ja paperia keittiöön ja istu vaihteeksi vaikka korkeammilla jakkaroilla. Jos sinulla on useampia palavereja tai puhelinpalavereja päivän aikana, yritä pitää osa niistä kävellen. Voit myös päättää, että teet tietyn työtehtävän aina seisten, esimerkiksi sähköpostien lukemisen. Näiden pienten muutosten avulla tuot vaihtelua työasentoihisi ja työympäristöösi, mikä virkistää sekä kehoa että mieltä. 

Lue myös artikkeli liikunnasta työhyvinvoinnin tukena

On siis monta keinoa lisätä vaihtelua ja liikuntaa istumatyöhön ja työpäivään. Päästä luovuus valloilleen ja pyri kohti kivutonta arkea. 

Lykkyä tykö vaihtelevampaan työpäivään!